Dzień dobry Kochani,
Uwielbiam spotkania, które zachęcają do robienia nowych rzeczy. Inspirują w taki sposób, że od razu po powrocie do domu masz ochotę zaczął działać. Sprawiają, że jesteś pełen energii i entuzjazmu. W takim właśnie spotkaniu uczestniczyłam w ostatnią sobotę.
Gdzie?
Spotkaliśmy się o 10 rano w restauracji Mech. To kawiarnia, która funkcjonuje od paru tygodni na warszawskiej Saskiej Kępie. Okolica piękna, a sam lokal kameralny, klimatyczny z cudowną "leśną" ścianą z mchu :)
Po co?
Aby poznać nowe smaki, porozmawiać o jedzeniu, zdrowiu, roślinnej kuchni. Dowiedzieć się jak gotować szybko i prosto, ale też zdrowo i smacznie. Jak dzięki jedzeniu podnieść poziom energii, poprawić samopoczucie.
Z kim?
Warsztaty prowadziły: Daria Ekocentryczka i Dominika Brzeska. Przesympatyczne, ciepłe, zakręcone na punkcie pysznej, roślinnej kuchni, wspaniałe kobiety. Czarodziejki absolutne.
Dziewczyny przyrządzały między innymi mleko migdałowe, pyszne smoothie, brownie z batatów..
Rawnolę, trzy rodzaje hummusu, sałatkę z masowanym jarmużem i granatem...
Absolutnym hitem okazała się pizza na kalafioro-migdałowym spodzie. Piękna, prawda?
Paprykowy hummus wczoraj zabrałam ze sobą do pracy, wcinałam go z surową marchewką. Pycha! Kolejny przepis do wypróbowania to jaglano, daktylowy czekoladowy krem.
Wspaniałym doświadczeniem jest to, że spotyka się w jednym miejscu osoby, które dzielą Twoją pasję do kuchni roślinnej. Nagle okazuje się, że macie tak dużo wspólnych tematów, że dosłownie buzia się nie zamyka. Tyle ciekawych osobowości, każda ze swoją historią, która zaprowadziła ją do tego miejsca.
Dziewczyny zaprosiły na warsztaty Kamilę Wrzesińską, dietetyka klinicznego i doradcę żywieniowego, autorkę bloga ZielonyTalerz.pl Kamila wspierała nas swoją wiedzą, odpowiadała na liczne pytania, rozwiewała wątpliwości.
A tematów i pytań było mnóstwo. O tym jak powstrzymać słodyczowe pokusy, ile posiłków dziennie powinno się jeść, jak zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia.
Co tak naprawdę ma wpływ na nasze samopoczucie. Jak jeść by mieć siłę, energię i uśmiech na twarzy.
Na warsztatach nakarmione zostało nie tylko moje ciało, ale również dusza.
Daria i Dominika zabrały ze sobą mnóstwo zdrowych smakołyków marki Machina Smaku i superfoods ze sklepu Ekogram.pl Można było degustować, próbować, notować inspiracje...
Przepięknych drewnianych misek użyczyła Pracownia Smoków. Muszę mieć taką miskę! Zwykłą okrągłą albo przypominającą małpkę, czy liska :)
Głowę mam pełną pomysłów i chęci.
Było to zdecydowanie jedno z najpiękniejszych doświadczeń tego roku. Bardzo dziękuję Darii i Dominice za cudowne spotkanie, zaczarowałyście mój dzień!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz